Showing all 6 results

Czekolady

Historia współczesnej gorzkiej czekolady zaczyna się w Ameryce Środkowej, gdzie ziarna kakaowca były znane i uprawiane przez starożytne cywilizacje w regionach Meksyku, Gwatemali i Hondurasu już około 1900 lat p.n.e. Aztekowie i Majowie przyrządzali z nich napój  “chocolatl” lub “xocolātl” (od którego wywodzi się słowo “czekolada”). Po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w 1492 roku, kakao zostało przywiezione do Europy.

W XVI wieku w Europie do wyrobów z nasion kakaowca zaczęto dodawać cukru i mleka. W XIX wieku rozwinęła się technologia produkcji czekolady, w tym proces konszowania umożliwiający stworzenie gładkiej i jedwabistej konsystencji.

Nasza czekolada jest zrobiona z najwyższej jakości ziaren kakaowca, nierafinowanego cukru trzcinowego i bez szkodliwych dodatków technologicznych (takich jak emulgatory, lecytyna sojowa, aromaty itp.). Jest bogata w substancje bioaktywne, takie jak polifenole, flawonole i katechiny o silnym działaniu antyoksydacyjnym, wspomaga układ krwionośny i nerwowy, zawiera teobrominę, która pobudza, poprawia nastrój, koncentrację i pamięć.  Liczne badania sugerują również, że gorzka czekolada może wpływać na poprawę funkcji mózgu, zwłaszcza w zakresie zdolności poznawczych.