Jak zrobić kakao ceremonialne?
W dżungli amazońskiej w Ameryce Południowej postanowiliśmy zrobić kakao ceremonialne 😊
Potrzebna jest do tego 100% pasta z nasion owoców kakaowca, ciepła woda lub mleko roślinne, przyprawy oraz blender lub trzepaczka. Starożytni Olmekowie i Aztekowie pili tak przyrządzone kakao dla wzmocnienia, pobudzenia i połączenia.
Oto prosty przepis dla jednej osoby:
pół szklanki wody lub mleka roślinnego podgrzej do ok. 50 stopni, dodaj startą pastę z nasion kakaowca, odrobinę wanilii, pieprzu, ostrej papryki, można dodać też trochę cukru trzcinowego, cynamonu i soli. zmiksuj lub energicznie wymieszaj. Pij bez pośpiechu 😊
A oto jak robiliśmy kakao ceremonialne w dżungli
100% czystą pastę z nasion owoców kakaowca oraz inne rodzaje kakao znajdziesz w sklepie Zdrowej Sowy: