Prosty przepis na zupę z kaszy quinoa
Kasza quinoa to specjalność andyjska. Gorąca zupa na bazie lokalnych, sezonowych warzyw z dodatkiem przypraw i kaszy quinoa. Cudownie rozgrzewa, syci i dodaje energii. Pyszna zarówno w Peru, jak i w jesienne polskie dni.
Proporcje dla 3-4 osób
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek kapusty
mały por
pół kubka kaszy quinoa
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 liście laurowe
po szczypcie: cząber, lubczyk, kozieradka, zioła prowansalskie
3 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
Rozgrzej oliwę w dość dużym garnku. Dodaj cebulę pokrojona w plasterki, krótko podsmaż. Dodaj półtora litra gorącej wody, drobno posiekane warzywa i przyprawy, na koniec dodaj opłukaną kaszę quinoa. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!