Niezwykłe owoce w naszej witaminie C

Jest bardzo możliwe, że mamy najlepszą witaminę C w Polsce. Zrobioną wyłącznie z naturalnych owoców najbogatszych w tę witaminę oraz bioflawonoidów wzmacniających jej działanie. Oto z jakich owoców składa się nasza witamina C

Róża Roxburgh

Źródło witaminy C: róża Roxburgh

Róża Roxburgh (łac. Rosa roxburghii), zwana też różą kasztanową i królem witaminy C, to odmiana dzikiej róży pochodząca z Chin. Jej europejska nazwa pochodzi od nazwiska szkockiego chirurga i botanika, Williama Roxburgha, który na przełomie XVII i XVIII wieku pracował w Indiach i opisywał tamtejsze rośliny. W medycynie chińskiej owoc powstały po przekwitnięciu kwiatu nazywano Shiri. Zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niacyny (witaminy B3). Kwiatów i owoców róży Roxburgh używano w medynie chińskiej dla wzmocnienia serca i pamięci oraz jako środka przeciwzapalnego i dezynfekującego. Jest bardzo bogata w antyoksydanty, dzięki czemu odmładza, chroni skórę i DNA.

Acerola

Acerola – witamina C

Acerola (łac. Malpighia emarginata), po polsku: malpigia granatolistna, królowa witaminy C. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ma owoce trochę podobne do czereśni. Jest najbogatszym źródłem witaminy C, posiada jej 1500 – 4000 mg na 100 g, czyli prawie sto razy więcej niż pomarańcze (52 mg/100g). Zawiera też minerały, witaminę A, niacynę (witaminę B3), ryboflawinę (witaminę B2) i antyoksydanty chroniące przed mutowaniem DNA i powstawaniem nowotworów. Wzmacnia odporność i serce, zwiększa wydolność, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, chroni przed zmęczeniem, ma działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.

Camu camu

Najlepsza witamina C: Camu camu

Camu camu (łac. Myrciaria dubia) – kwaśne, dość duże jagody rosnące na krzewach w podmokłych obszarach puszczy amazońskiej. Bardzo bogate w witaminę C, zawierają też żelazo, niacynę (witaminę B3), ryboflawinę (witaminę B2), fosfor, potas i wapń oraz wiele bioaktywnych substancji. W Peru tradycyjnie sok z camu camu wymieszany z wodą pije się na grypę, ból żołądka i problemy jelitowe. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chronią przed nowotworami i chorobami serca, wzmacniają układ odpornościowy i mają działanie przeciwzapalne.

Dzika róża

Dzika róża – czy najwięcej witaminy C?

Dzika róża (łac. Rosa canina), w dawnej Polsce nazywana szypszyną i psią różą. W medycynie ludowej napar z dzikiej róży był sosowany do leczenia chorób układu oddechowego i nerek, anemii, na wzmocnienie, bezsenność i uspokojenie. Dzika róża zawiera bardzo dużo witaminy C, a także witaminę A, E, K, niacynę (witaminę B3), minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i wiele innych bioaktywnych substancji. Dzika róża ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwbólowe, chroni mózg, wątrobę, serce, nerki, odmładza.  

Rokitnik

Bogate źródła witaminy C: Rokitnik pospolity

Rokitnik pospolity (łac. Hippophaë rhamnoides) – krzew wywodzący się z umiarkowanego klimatu Europy i Azji, łatwo można go spotkać nad Bałtykiem, w Polsce jest objęty ochroną. Łacińska nazwa rokitnika nie przez przypadek kojarzy się z koniem i wywodzi się ze starożytnej Grecji, gdzie używano go do leczenia zwierząt (hippos — koń, pháo — błyszczę). W Tybecie rokitnikiem leczono kaszel, biegunkę i problemy z krążeniem krwi. Rokitnik ma gałęzie pokryte kolcami i owoce w postaci małych pomarańczowych kulek, które są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C (400 mg na 100 g). Rokitnik zawiera też dużo karotenoidów (antyoksydantów) o działaniu przeciwzapalnym, dzięki czemu chronią przed chorobami serca, nowotworami, wzmacniają zdrowie oczu i układ odpornościowy.

Aronia

Aronia – owoce z witaminą C

Aronia (łac. Aronia melanocarpa) pochodzi z podmokłych terenów wschodniej części Ameryki Północnej. Istnieją trzy odmiany aronii: czarna, czerwona i fioletowa. Czarna aronia jest najbogatsza w dobroczynne polifenole (1752 mg/100g), które wzmacniają  serce, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed nowotworami, mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawiera dużo witaminy C, błonnika i manganu. Indianie w Ameryce północnej stosowali aronię jako lek na przeziębienie.

Artykuł nie stanowi rekomendacji medycznej. Informacje zawarte w blogu mają charakter edukacyjny i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza. 

Naszą witaminę C znajdziesz tutaj.