Ocet jabłkowy – domowe zastosowania
Ocet jabłkowy jest jednym z najstarszych naturalnych leków na świecie i skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Już dwa tysiące lat temu grecki lekarz Hipokrates zalecał go do przemywania ran, a także do leczenia przeziębień i infekcji. W różnych starożytnych kulturach popularne było picie rozcieńczonego naturalnego octu z dodatkiem miodu dla wzmocnienia zdrowia i zaspokojenia pragnienia. Robili tak nie tylko rolnicy i wędrowcy, ale także rzymscy żołnierze i japońscy samurajowie. W starożytnej Babilonii 5000 lat temu octu owocowego używano jako przyprawy i środka konserwującego żywność (ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne).
Oto kilka domowych zastosowań octu owocowego:
- do przyrządzania sosów sałatkowych i marynat
- do zakwaszania potraw, np. zup
- jako płukankę do włosów (m.in. do zwalczania łupieżu i wzmocnienie)
- jako tonik wzmacniający (z dodatkiem wody i miodu)
- wspomagająco do leczenia grzybicy i infekcji skóry
- jako naturalny probiotyk
- jako środek przyśpieszający trawienie
- jako płukankę na ból gardła
- na oparzenia i ukąszenia owadów
- do dezynfekowania łazienki i kuchni
- do czyszczenia luster i szyb
- do czyszczenia odpływów (z gorącą wodą i sodą oczyszczoną).
Uwaga: Nie zaleca się wewnętrznego stosowania octu owocowego osobom z chorobą wrzodową, przewlekłymi chorobami, podczas ciąży oraz laktacji.
Zapraszamy już wkrótce po najlepsze, czyste octy owocowe bio w Zdrowej Sowie!