|

Czy oleje roślinne są niezdrowe?

Czy oleje roślinne są niezdrowe? Najkrócej mówiąc: tak! Jest tak dlatego, że 99% olejów dostępnych w sklepach oraz wykorzystywanych do produkcji żywności to oleje niezdrowe, czyli wysokoprzetworzone, rafinowane oleje o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 6 o właściwościach prozapalnych, czyli wywołujących długotrwałe, tlące się stany zapalne w organizmie. Uważa się, że nadmiar kwasów tłuszczowym Omega 6 jest przyczyną epidemii chorób cywilizacyjnych XXI wieku, takich jak nowotwory, cukrzyca, choroby serca i układu krążenia, otyłość, choroba Alzheimera i wiele innych.

Są też oczywiście zdrowe oleje roślinne, czyli takie, które są tłoczone na zimno i mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 – np. olej lniany, oraz Omega 9 – w oliwie z oliwek extra virgin. Nie jestem lekarzem ani naukowcem. Jestem człowiekiem pasji. Pasjonują mnie najnowsze odkrycia medycyny i nauki. To, o czym opowiadam w filmie jest oparte na nowych badaniach naukowych, których lista znajduje się poniżej.

Artykuł nie stanowi rekomendacji medycznej. Informacje zawarte w blogu mają charakter edukacyjny i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza. 

Zdrową żywność produkowaną wyłącznie z naturalnych składników znajdziesz w sklepie Zdrowej Sowy:

  • Promocja!

    Chilli Mielone – 38 g

    6,30 brutto
    Dodaj do koszykaWczytywanie Gotowe
  • Ekologiczna mieszanka do podróży – 200 g

    28,60 brutto
    Dowiedz się więcejWczytywanie Gotowe
  • Cynamon cejloński mielony w szklanym słoiczku – 50 g

    21,99 brutto
    Dowiedz się więcejWczytywanie Gotowe
  • 1. Mojtaba Yousefi, Hedayat Hosseini – Evaluation of Hexane Content in Edible Vegetable Oils Consumed in Iran, Journal of Experimental and Clinical Toxicology, November 2017.
  • 2. Azrul Hisyam Samsuri,1 May Yen Ang,1 and Shean Yeaw Ng, Optimization of Residual Hexane in Edible Oils Analysis Using Static Headspace Gas Chromatography, International Journal of Analytical Chemistry, October 2021 Volume 2021.
  • 3. Innes JK, Calder PC. Omega-6 fatty acids and inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 May.
  • 4. Patterson, E., Wall, R., Fitzgerald, G. F., Ross, R. P., & Stanton, C. (2012). Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. Journal of nutrition and metabolism, 2012.
  • 5. Chen, L., Deng, H., Cui, H., Fang, J., Zuo, Z., Deng, J., Li, Y., Wang, X., & Zhao, L. (2017). Inflammatory responses and inflammation-associated diseases in organs. Oncotarget.
  • 6. Furman, D., Campisi, J., Verdin, E. et al. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med 25, 1822–1832 (2019).
  • 7. DiNicolantonio, J. J., & O’Keefe, J. H. (2018). Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open heart.
  • 8. DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH Omega-6 vegetable oils as a driver of coronary heart disease: the oxidized linoleic acid hypothesis Open Heart 2018.
  • 9. Steur M, Johnson L, Sharp SJ, Imamura F, Sluijs I, Key TJ, Wood A, Chowdhury R, Guevara M, Jakobsen MU, Johansson I, Koulman A, Overvad K, Sánchez MJ, van der Schouw YT, Trichopoulou A, Weiderpass E, Wennberg M, Zheng JS, Boeing H, Boer JMA, Boutron-Ruault MC, Ericson U, Heath AK, Huybrechts I, Imaz L, Kaaks R, Krogh V, Kühn T, Kyrø C, Masala G, Melander O, Moreno-Iribas C, Panico S, Quirós JR, Rodríguez-Barranco M, Sacerdote C, Santiuste C, Skeie G, Tjønneland A, Tumino R, Verschuren WMM, Zamora-Ros R, Dahm CC, Perez-Cornago A, Schulze MB, Tong TYN, Riboli E, Wareham NJ, Danesh J, Butterworth AS, Forouhi NG. Dietary Fatty Acids, Macronutrient Substitutions, Food Sources and Incidence of Coronary Heart Disease: Findings From the EPIC-CVD Case-Cohort Study Across Nine European Countries. J Am Heart Assoc. 2021 Dec 7.
  • 10. Gaeini Z, Mirmiran P, Bahadoran Z, Aghayan M, Azizi F. The association between dietary fats and the incidence risk of cardiovascular outcomes: Tehran Lipid and Glucose Study. Nutr Metab (Lond). 2021 Oct 30.
  • 11. Mariamenatu, A. H., & Abdu, E. M. (2021). Overconsumption of Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids (PUFAs) versus Deficiency of Omega-3 PUFAs in Modern-Day Diets: The Disturbing Factor for Their “Balanced Antagonistic Metabolic Functions” in the Human Body. Journal of lipids, 2021.
  • 12. Lauretti, E., Praticò, D. Effect of canola oil consumption on memory, synapse and neuropathology in the triple transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. Sci Rep 7, 17134 (2017).
  • 13. Blasbalg, T. L., Hibbeln, J. R., Ramsden, C. E., Majchrzak, S. F., & Rawlings, R. R. (2011). Changes in consumption of omega-3 and omega-6 fatty acids in the United States during the 20th century. The American journal of clinical nutrition.
  • 14. Perumalla Venkata, Rekhadevi, and Rajagopal Subramanyam. “Evaluation of the deleterious health effects of consumption of repeatedly heated vegetable oil.” Toxicology reports vol. 3 636-643. 16 Aug. 2016.
  • 15. Dalen JE, Alpert JS, Goldberg RJ, Weinstein RS. The epidemic of the 20(th) century: coronary heart disease. Am J Med. 2014 Sep.