Owsianka na zdrowie

Płatki owsiane wzmacniają odporność, chronią serce, łagodzą stany zapalne, odmładzają, a do tego są pyszne i sycące.

Betaglukany wzmacniają odporność

Betaglukany zawarte w owsie i płatkach owsianych stymulują układ odpornościowy i wzmacniają jego zdolność do skutecznej walki z nowotworami. Amerykańscy naukowcy porównali efektywność leczenia różnych nowotworów u myszy przy zastosowaniu tylko środków terapeutycznych oraz środków terapeutycznych z jednoczesnym podawaniem betaglukanu. W tej drugiej grupie uzdrowienie przebiegało znacznie szybciej. [1] [2] [3]

Płatki owsiane obniżają cholesterol i chronią serce

Owies i płatki owsiane zawierają dużo zdrowego błonnika, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając uczucie sytości i zmieniając konsystencję trawionych pokarmów. Spożywanie grubych płatków owsianych (najbogatszych w błonnik) sprawia, że treści pokarmowe stają się bardziej lepkie, co zwiększa wydalanie kwasów żółciowych i szkodliwego cholesterolu [4], chroniąc jednocześnie układ krwionośny i serce.

Płatki owsiane są bogate w awentramidy

Awentramidy to substancje występujące wyłącznie w owsie, szczególnie w otrębach i grubych płatkach owsianych [5]. Awentramidy należą do alkaloidów fenolowych, czyli związków pochodzenia roślinnego, które potrafią zmienić działanie ludzkiego organizmu.

Awentramidy są silnymi antyoksydantami, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przed szkodliwy nadmiar wolnych rodników.

Awentramidy mają też działanie przeciwzapalne, zmniejszają swędzenie, łagodzą podrażnienia skóry, odmładzają, chronią przed miażdżycą, chorobami neurodegeneracyjnymi, sercowo-naczyniowymi i nowotworami [6].

Wartości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane są dobrym źródłem zdrowych węglowodanów, białka, tłuszczu i błonnika, a także manganu, miedzi, fosforu i magnezu, witaminy B1 i B5.

Płatki owsiane są sycące

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, który chroni przed zaparciami i biegunkami, a także pęcznieje w żołądku dając długotrwałe uczucie sytości. Śniadanie złożone z płatków owsianych zalanych gorącą wodą z dodatkiem rodzynek, suszonych fig, daktyli i orzechów zaspokoi głód na kilka godzin i zapewni wspaniałą energię.

Muesli Zdrowa Sowa

Muesli Zdrowa Sowa to gotowa mieszanka płatków owsianych z orzechami, rodzynkami, suszonymi figami, daktylami, nasionami chia i sezamu. Wszystkie składniki są pochodzenia ekologicznego.

PRZEPISY:

Owsianka na ciepło

Pół kubka muesli Zdrowa Sowa zalej gorącą wodą i wymieszaj. Jeśli lubisz, możesz dodać pokrojonego banana lub inne świeże owoce. Płatki w ciepłej wodzie spęcznieją i zmiękną, a suszone owoce i banan dodadzą słodyczy.

Owsianka kokosowa

Pół kubka muesli Zdrowa Sowa zalej gorącą wodą, dodaj łyżkę wiórków kokosowych i pół banana pokrojonego w plasterki. Wymieszaj i zjedz na ciepło.

Owsianka czekoladowa

Pół kubka muesli Zdrowa Sowa zalej gorącą wodą, dodaj łyżeczkę kakao i pół banana pokrojonego w plasterki. Wymieszaj. Podawaj z 2-3 plasterkami z grubsza posiekanej gorzkiej czekolady.

Złota owsianka mocno rozgrzewająca

Do rondelka wlej kubek gorącej wody, dodaj kubek muesli Zdrowa Sowa, szczyptę cynamonu, 1 goździk, odrobinę pieprzu, kardamonu, pół łyżeczki kurkumy i plaster pomarańczy ze skórką. Wymieszaj, gotuj przez chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Podawaj z wiórkami czekolady albo jagodami.

Owsianka alpejska

To przepis wzorowany na pierwotnym przepisie szwajcarskiego lekarza, dr Maximiliana Bircher-Bennera, który opracował pierwszy przepis na muesli.
Pół kubka muesli Zdrowa Sowa zalej połową kubka letniej wody, wymieszaj, zostaw na noc. Rano zetrzyj na tarce jabłko ze skórką, dodaj do namoczonego muesli. Podawaj ze szczyptą cynamonu.

Owsianka jogurtowa

Do pół kubka muesli Zdrowa Sowa dodaj jogurt (najlepiej kokosowy), pół banana pokrojonego w plasterki, wymieszaj. Podawaj z truskawką albo mrożonymi jagodami.

Muesli jako przekąska

Muesli Zdrowa Sowa można jeść też bez żadnych dodatków. Zawsze kiedy wyruszam w podróż – pociągiem, samolotem czy samochodem – mam ze sobą torebkę muesli i bambusową łyżeczkę. To najlepsza, zdrowa przekąska na wypadek nagłego głodu, która nie tylko dodaje energii, ale i poprawia humor.

Owies to jedno z najstarszych zbóż znanych ludzkości. Były znane w starożytnym Egipcie i Rzymie. Uważa się, że pochodzą z kolebki cywilizacji, Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie, gdzie później istniało królestwo Mezopotamii.

Artykuł nie stanowi rekomendacji medycznej. Informacje zawarte w blogu mają charakter edukacyjny i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza. 

Sprawdź muesli od Zdrowej Sowy


[1] Vetvicka V, Teplyakova TV, Shintyapina AB, Korolenko TA. Effects of Medicinal Fungi-Derived β-Glucan on Tumor Progression. Journal of Fungi, 2021.  

[2] Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS., Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 2015.  

[3] Hong F, Hansen RD, Yan J, Allendorf DJ, Baran JT, Ostroff GR, Ross GD., Beta-glucan functions as an adjuvant for monoclonal antibody immunotherapy by recruiting tumoricidal granulocytes as killer cells. Cancer Research, 2003.

[4] Ellegård L, Andersson H., Oat bran rapidly increases bile acid excretion and bile acid synthesis: an ileostomy study. European Journal of Clinical Nutrition, 2007.

[5] Dla ścisłości dodam, że awentramidy znaleziono też w jajeczkach motyla bielinka rzepnika oraz goździku ogrodowym zaatakowanym przez grzyby.

[6] Perrelli A, Goitre L, Salzano AM, Moglia A, Scaloni A, Retta SF., Biological Activities, Health Benefits, and Therapeutic Properties of Avenanthramides: From Skin Protection to Prevention and Treatment of Cerebrovascular Diseases. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018.