Przepis na kokosowy ryż

Oto przepis na kokosowy ryż, który jem codziennie w Kerali w południowo-zachodnich Indiach. Jest łatwy do zrobienia, ma cudowny smak tropików i egzotycznych przypraw. Potrzebne będą: ugotowany ryż, wiórki kokosowe, cebula, kilka nerkowców i przyprawy.

Składniki:

  • pół kubka wiórków kokosowych
  • 2 kubki ryżu ugotowanego na sypko
  • szczypta czarnej gorczycy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta posiekanego imbiru
  • łyżka suszonej czerwonej papryki
  • łyżka drobno posiekanej cebuli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • garść orzechów nerkowca
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Rozgrzej olej kokosowy w garnku, dodaj cebulę, orzechy, gorczycę i kmin rzymski, podsmaż często mieszając. Podsmażenie albo prażenie przypraw wydobywa z nich bardziej intensywne aromaty i smaki. Dodaj imbir, czerwoną paprykę i liście bazylii, krótko podsmaż na małym ogniu często mieszając. Dodaj wiórki kokosowe, sól i ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia. Zostaw na chwilę pod przykryciem, żeby smaki się połączyły. Tak przyrządzony ryż można zjeść jako samodzielne danie, można podać go też ze słodkim sosem na deser albo jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Sprawdź produkty użyte w tym przepisie: