Ile mąki do pieczenia chleba?

Kupiłam, już dosyć dawno książkę ‘Wegańskie przepisy dla poczatkujących”. Korzystam z tych przepisów często, zupy są rewelacyjne, inne dania -połaczenia warzyw też fajne, ale chleb mi niestety nie wychodzi. W przepisie jest 1 szkl mąki, tylko czy to jest łącznie 1 szkl mąki z wymieszania wszystkich rodzajów? Czy to jest po 1 szkl maki każdego rodzaju, czyli w sumie 4 szkl maki? Próbowałam obydwu wersjii, z tych 4 szkl maki nawet COŚ mi wyszło, tylko chleb w ogóle nie urósł ( nawet trochę). Prośba o poradę/ doprecyzowanie.

Dzień dobry,

Problem z wyrośnięciem chleba prawdopodobnie jest związany z zakwasem. Dobry zakwas powinien być suchy na wierzchu i wyglądać jak gąbka, z wieloma dziurkami, czyli bąbelkami powietrza. Proponuję zrobić nowy zakwas z pełnoziarnistej żytniej mąki albo popytać wśród znajomych, może mają sprawdzony, dobry, wieloletni zakwas i mogą się nim podzielić. Jeśli chodzi o ilość mąki, to chodzi o jedną szklankę łącznie różnych rodzajów mąki, którą dodajemy do wyrośniętego przez noc zakwasu (do którego poprzedniego dnia dodaliśmy mąkę żytnią). Można dodać więcej mąki jeżeli chce mieć pani duży bochenek, wtedy warto zwiększyć ilość zakwasu.

Serdecznie pozdrawiam,

Beata Pawlikowska