W dżungli jedzenia – Beata Pawlikowska

79,90 brutto

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności.

Przedsprzedaż! Premiera 14 maja.

liczba stron: 584 stron
oprawa: twarda
SKU: ZSWDZUNGLIJEDZENIABP Kategoria:

Opis

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:

  • Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
  • Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
  • Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
  • Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
  • W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
  • Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
  • Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.
  • Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.
  • Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Z tej książki dowiesz się czym są emulgatory, stabilizatory, azotany, glutaminian sodu, skrobia modyfikowana, lecytyna sojowa, maltodekstryna, guma ksantanowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, gluten, przeciwutleniacze i wiele innych dodatków technologicznych często występujących na etykietach produktów żywnościowych.

Fragment książki

Pobierz fragment

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „W dżungli jedzenia – Beata Pawlikowska”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może spodoba się również…