Kakao ceremonialne z Peru
92,00zł brutto
Kakao ceremonialne marki Zdrowa Sowa to 100% czysta pasta z prażonych nasion kakaowca pochodzących z małych plantacji w Peru ze szlachetnej odmiany Criollo z nutą wanilii, orzechów i karmelu.
Masa netto: 250 g
Cena za 1 kilogram: 356 zł
Na stanie
Opis
Aztekowie suszyli nasiona owocu kakaowca na słońcu i prażyli je nad ogniem. Następnie w kamiennej misie rozcierano je na proszek. Ponieważ nasiona kakaowca są bogate w zdrowy tłuszcz, zmielony proszek był lepki i łatwo dawał się uformować w kulę albo blok, dzięki czemu można go było bezpiecznie przechowywać i zabierać na dalekie wyprawy myśliwskie lub wojenne. Taki aztecki blok czekoladowy to właśnie kakao ceremonialne, czyli czysta, organiczna pasta z nasion kakaowca bez żadnych dodatków.
Więcej o historii kakao czytaj na naszym blogu.
Uwaga na zwierzęta
Związek teobromina zawarty w nasionach owoców kakaowca jest bardzo szkodliwy dla kotów, psów, koni i innych zwierząt. Nie należy im podawać produktów zawierających kakao, nibsy kakaowe i czekoladę.
Przepis na kakao ceremonialne
Podgrzej ok. 200 ml wody lub mleka roślinnego do ok. 50 stopni. Dodaj małą szczyptę pieprzu cayenne, wanilii, cynamonu i soli, ewentualnie odrobinę cukru kokosowego, wymieszaj. Przelej do blendera, dodaj 2-30 g pasty z nasion kakaowca, zmiksuj na puszysty napój z pianką. Pij bez pośpiechu.
Przechowywanie: Należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w chłodnym i suchym miejscu, z dala od słońca.
Zdrowa Sowa – kilka słów o marce
„Zdrowa Sowa” Beaty Pawlikowskiej to marka powstała z pasji do zdrowia. Wszystkie produkty znajdujące się pod brandem „Zdrowa Sowa” powstają z dbałością o wysoką jakość, posiadają odpowiednie certyfikaty, pochodzą z zaufanych źródeł i od sprawdzonych dostawców. Dodatkowo zostały poddane badaniom w polskich laboratoriach pod kątem stężenia substancji biologicznie czynnych. „Zdrowa Sowa” to smaczna żywność naturalnego pochodzenia.
Informacje dodatkowe
Waga | 0,35 kg |
---|
Inspiracje i porady
Kakao CEREMONIALNE z medytacją
Prosty przepis jak zrobić kakao ceremonialne wraz z medytacją, w której wzięli udział uczestnicy wyprawy do dzungli amazońskiej. Jak zrobić kakao ceremonialne, proporcje dla jednej osoby: 25-30 g pasty kakaowej zetrzyj na tarce albo oskrob nożem (jak na filmie), dodaj niecałą szklankę goracej wody, szczyptę cynamonu, odrobinę cukru trzcinowego lub kokosowego i kroplę esencji waniliowej, wymieszaj. Zamknij oczy, posłuchaj medytacji (medytacja w filmie zaczyna się ok. 5’30” minuty) i pij bez pośpiechu 🙂
Łucja –
Zupełnie inny smak niż zwykłe sklepowe kakao w proszku. Trochę kwaskowy, gorzki. Na początku niezbyt mi smakowało, ale po kilku kubkach się przekonałam. Teraz najchętniej piłabym codziennie :))). Chyba zamówię kolejne opakowanie…
Bogumiła (zweryfikowany) –
Pierwszy raz piję kakao cerem.i jestem zachwycona jego smakiem, aromatem.Woda+pieprz cayenne+sól wydobywają wszystko co w nim najlepsze przenosząc mnie na peruwiańską plantację.Pokruszone kakao dodaję również do bakalii ekologicznych.Pychotka😋
MagFanka –
Mega Wspaniały smak, nie potrzeba dodawać cukru.
Szkoda, że niema zamieszczonych certyfikatów, choć jest o nich mowa. Jakość produktu byłaby bardziej wiarygodna.
Martka (zweryfikowany) –
Bardzo polecam kakao ceremonialne. Pyszne, kremowe i zdrowe!
Ariadna (zweryfikowany) –
Właśnie pije pierwszy kubek i wiem, że na pewno nie ostatni…😊 To kakao ceremonialne ma wspaniały smak! ✨
Ela (zweryfikowany) –
Uwielbiam to kakao ❤️
Mega pyszne!